2012. január 2., hétfő

2012-es újévi fogadalmak

Ma reggel a méltán népszerűtlen Csak csajok reggeli magazinban azt hallottam, hogy az újévi fogadalom, mint olyan, egy nagy baromság. Azért, mert ha újévi fogadalmat teszünk, akkor azzal tulajdonképpen nyugtázzuk, hogy valamilyen változásra van szükségünk az életben. Ahelyett, hogy elfogadnánk az éppen aktuális helyzetünket, mert akkor valószínűleg sokkal boldogabbak lennénk. Mivel nem azon kattognánk, hogy mennyire rossz is nekünk. Arról nem is beszélve, hogy ha valamit nem sikerül betartani, akkor csak még csalódottabbak leszünk. Pfff.

Nahát, szerintem meg ez a baromság. Mert az újévi fogadalmaknak szerintem igenis van helyük az életünkben - mint ahogyan a változásoknak is egyébként, mert azokban szerintem a fejlődésünk kulcsa van, bla, bla, de most nincs kedvem belemenni ilyen mélyfilozófiai tartalmakba. Szóval az újévi fogadalmak egyrészt segíthetnek számot vetni az előző év tapasztalataival, tanulságaival, másrészt segíthetnek valóra váltani hétköznapi (értsd szó szerint) vágyainkat. Arról nem is beszélve, hogy szerintem roppant szórakoztatóak. 

Vegyünk egy egyszerű példát. 

Fogadom, hogy soha többé nem nézek Angelina Jolie filmeket vasárnap esti főműsoridőben az HBO-n. 

Tavaly még nem volt ilyen fogadalmam, de ha lett volna, akkor már most egy  boldogabb ember lennék. HBO előfizetőként ugyanis mi mindig nagyon várjuk a vasárnap estéket, mert akkor van az új film. Kisgyerekünk van, moziba nem járunk, torrentezni nem szoktunk. Az HBO egy olyan klasszikus megoldás. Nyolckor kezdődik a film. Addigra készen kell lenni a fürdéssel, gyermekgondozással, altatással, ágyazással stb. Mert nincs is attól jobb érzés, mint amikor egy fárasztó hét végén végre bekuporodhatunk a takaró alá és kezdődhet a film. Ráadásául reklám sincs. Ötből négyszer jó élményünk van, de Angelina Jolie az elmúlt pár hétben kétszer is megszívatott. Egyszer a Salt ügynökkel, tegnap meg ezzel Az utazóval. Borzasztóan rossz film mindkettő (elnézést, ha ezzel bárki érzéseit megsértem), egy borzasztóan unalmas színésznővel, akinek akkora szeme és szája van, hogy nagyon nehéz mellette bármi másra figyelni, ha a nő feje megjelenik képernyőn. Ráadásul szerintem anorexiás, mert aki három szülés - ebből kettő iker volt (!) - után így néz ki, az vagy kurva jó géneket örökölt, vagy valami egészen nem normális dolgot csinál a színfalak mögött 

Szóval ha tegnap este nem Angelina Joliet bámultuk volna, akkor például olvashattam volna tovább Steve Jobs életrajzát, vagy aludhattam volna vagy írhattam volna Barnabás naplójába vagy csinálhattunk volna bármi más dolgot kettesben stb. Vagyis ha lett volna fogadalmam és betartottam volna, akkor sokkal tartalmasabb lett volna az esténk. Ezért én most szeretném ténylegesen megfogadni, hogy soha többé nem nézek Angelina Jolie filmeket a vasárnap esti főműsoridőben az HBO-n. 

A hosszú bevezető után pedig íme a többi: 
 1. Megszereltetem a kaputelefont Gábival. Vagy valaki mással. 
 2. Hetente megtanulok egy új ételt főzni. 
 3. Lefogyok öt hét kilót. 
 4. Egészségesebben fogunk táplálkozni Gábival. 
 5. Tényleg kevesebbet fogok csúnyán beszélni, mert még a végén tényleg a buzi lesz a gyerek első szava. 
 6. Kevesebb csirkét eszek. Ha mégis csirkét ennék, akkor legalább a szárnyát. 
 7. Egyáltalán nem fogok nézni semmilyen trash realityt. Nincs több Éden Hotel, Aranypart...
 8. Minden nap elolvasok egy zenei és/vagy gazdasági témájú cikket a neten azért, hogyha Gábi hazaér munkából, tudjak hozzá szólni két felnőtt mondatot a gyermekgondozás sűrűjén túl. 
 9. Szerzek egy Dolce Gusto kávéfőzőt. 
 10. Befejezem Murakami Kafka a tengerparton c. művét, amit 8 hónapos terhesen raktam le, miután valaki kivágta egy élő macska szívét. 
 11. Sokkal többet fogok olvasni. Valahogyan találok rá időt. 
 12. Hetente legalább háromszor elmegyek futni. 
 13. Keresek a vasalónak egy végleges helyet a lakásban.
 14. Soha többé nem eszünk földimogyorót a lakásban. 
 15. Többet írok Barnabás naplójába. 
 16. Nem nézem többet a Csak  csajok magazint.
Nektek vannak újévi fogadalmaitok? Vagy szerintetek is baromság?

13 megjegyzés:

 1. 13. 14. :D ezekhez történet is van?

  VálaszTörlés
 2. A vasalónak sosincs helye. Ha nem kell, akkor mindig útban van, legtöbbször a gyerek szobájában. Ha kéne, akkor meg sosem találjuk. A mogyoró meg rohadtul szemetel. Azt a pucolós fajtát, tudod. fúj, sose egyetek ilyet a szobában, minden tiszta mogyoróhéj lesz. de nem a külső roppanós, hanem az a bordó, finom, ami mindenfelé száll.

  VálaszTörlés
 3. Nem baromság, de napok óta nem bírok olyat kitalálni, amit meg mernék fogadni :(
  A Salt ügynök sztem is szar. Nem szeretem azokat az AJ filmeket, amikben nincs benne Brad Pitt :)

  VálaszTörlés
 4. altalaban vegiggondolom az elozo evemet es azt is hogy mit varok az uj evtol, de nem irom le, vagy nem fogadkozok konkretumokat, pedig hatasosabban lehetne szamotvetni, ha leirnam. Ez a magazin-hozzaallas erdekes megkozelites.
  miert szeretnel csak csirkeszarnyat enni?

  VálaszTörlés
 5. ja meg valami ez az iras (is) tok jo az ujevi fogadalmakrol.
  http://www.ivi.hu/blog-ujevi-fogadalom#more-816

  VálaszTörlés
 6. A Kafka a tengerparton macska szives része utan a könyv csak jobb lesz! (Az a resz anno nekem is kivágta a biztositekot!) sok sikert a tervekhez!

  VálaszTörlés
 7. A madarainknak szoktunk pucolni, a konyhában, tényleg elég nagy mocsokkal jár. Főleg, ha nem találom a porszívót, egyszer volt ilyen, anyus azóta ezzel szekál. (úh vigyázz a vasalóval ;) bár ez nem tűnik annyira egyedi esetnek:
  http://micka.freeblog.hu/archives/2011/12/28/boldog_tuszcseret/ )

  VálaszTörlés
 8. @moty:örülök, hogy ezzel a vasalóval nemcsak mi vagyunk így :-) köszi a linket!

  @anyus: az újévi fogadalmak titka, hogy rendszeresen felül kell vizsgálni őket :-) És ne nagyokkal kezd, akkor tuti lesz sikerélmény. most már a blogspot-os anyust kell olvasni?

  @johi: Steve Jobs után folytatom Murakamit. Adok neki még egy esélyt

  @Delish: amúgy nincs különösebb baj a csirkével, vagyis a csirkemellel, csak baromira unjuk, mert mindig azt eszünk. idén bátrabb leszek, eszünk néha marhát is, meg kucut :-) De jó ez a Józsi bácsi blog, nem is láttam még soha! De most bele fogok olvasni! Köszi!

  @Susu: hehe ;-)

  VálaszTörlés
 9. Szia Évi!
  Szerintem jó dolog az újévi fogadalom, és ilyenkor mindig irigykedem, hogy nekem nincs blogom önmagamról, mert akkor oda én is leírhatnám a fogadalmaimat, amik csak a fejemben léteznek. Sokkal nagyobb a megvalósulási esély, ha leírjuk szvsz imho.
  Mi a vasalót amúgy a szekrényben tartjuk egy tökre nem nyilvánvaló helyen a gyógyszerek mellett, mert csak ott volt hely.
  A heti 3 futás és a fogyás nálam is benne van a fogadalmakban.
  Csirkehús helyett javaslom a csicseriborsót kipróbálni. Majd villantok egy jó kis salátát az újévi ebéden.

  Sok sikert a fogadalmakhoz!

  Zsuzsi

  VálaszTörlés
 10. Azt hiszem nem tudom elég alacsonyra tenni a lécet magamnak az újévi fogadalmakat illetően :(

  VálaszTörlés
 11. Nekem nincsenek fogadalmaim. De mindigis irigyeltem azokat, akik képesek fogadalmak felállítására. Mindig a mának élek. Így is elég frusztráló az élet, ha még rátennék egy lapáttal a be nem tartott fogadalmaimmal akkor még stresszesebb lennék. :D Viszont van egy tündér feleségem, aki mindent megszervez. A vasaló nagy issue volt nálunk is, de szerencsére az ikejában lehet kapni vasalótartót, amit fel lehet csavarozni a falra. Marha praktikus! http://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/90090384/
  Jolie is áldozatul esett a hollywoodi abberációnak, hogy ciki, ha van rajtuk mi fogni. Ráadásul meg is műtette magát szerintem. De amúgy is totál nem normális a tekintete. Állítom, hogy nem is normális, érdemes megnézni egy-két régi filmjét. Ott még nem válogathatott a szerepek között. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Peti, ez csupa-csupa betartható fogadalom :-)) a vasalós cuccot meg beszerezzük! Köszi!

   Törlés