2011. január 4., kedd

Programajánló a Millenáris Teátrumban

A munkámról és szakmai dolgokról vajmi keveset szoktam írni ezen az oldalon, de most megragadom az alkalmat, hogy egy nagyszerű programsorozatra hívjam fel az olvasó figyelmét.

2o11 az Önkéntesség Európai Éve az Európai Unióban, amelynek soros elnöki posztját éppen Magyarország tölti be az év első hat hónapjában. Ebből az alkalomból a Millenáris Teátrum ad otthon az Önkéntes Turné elnevezés egyhetes rendezvénysorozatnak, ahol tulajdonképpen bárki közelebbről is találkozhat az önkéntesség fogalmával. Ha ez mindeddig ismeretlen dolog lenne számára. Meg persze akkor is, ha nem.

Az egy hét leforgása alatt megtudhatjuk, hogy mit jelent az önkéntesség a kultúra, a sport, az ifjúság, civil szervezetek vagy akár egy nagyvállalat életében. Találkozhatunk igazi, vérbeli önkéntesekkel és találhatunk kedvünkre való önkéntes programot is, ha már magunkévá tettük az önkéntesség szellemiségét.

Hogy hogy jövök én a képbe és miért írok itt erről?

Önkéntes munkáról szerintem akkor beszélhetünk, ha tudásunkkal, tapasztalatunkkal vagy fizikai erőnkkel saját elhatározásunkból, érdek nélkül segítünk olyan személynek vagy szervezetnek, aki/akik ennek a tudásnak, tapasztalatnak és fizikai erőnek híján vannak.

Magyarországon az önkéntesség, mint téma, mint fogalom, mint szabadidős-tevékenység még gyerekcipőben jár. Messze el vagyunk maradva az olyan országoktól mint Ausztrália, Egyesült Államok vagy bármelyik nyugat-európai ország, ahol az önkéntes munka, mint olyan a hétköznapok része és sok évtizedes hagyományokkal rendelkezik.

A mi cégünknél az önkéntesség népszerűsítése, önkéntes tevékenységek szervezése, munkatársak buzdítása arra, hogy kapcsolódjanak be ebbe a fajta vérkeringésbe, többek között én én feladatom. És nagyon örülök, hogy ilyesmi dologgal foglalkozhatok.

Persze még nekem is van tennivalóm az önkéntesség terén, annak ellenére, hogy az elmúlt két évben festettem már kerítést, játszóteret iskolaudvaron, szedtem szemetet a Tisza-parton Szegeden és fotóztam is olyan eseményen, ahol önkéntesek dolgoztak.

Az fent említett rendezvényen egyik leszek azon embereknek, akik a cégünket képviselik a vállalati önkéntes napon és a szervezők kérése - akikkel egyébként nap, mint nap együtt dolgozom különféle önkéntes projektekben - egy kerekasztal beszélgetésen is részt veszek más vállalatok képviselőivel és civil tanácsadókkal.

A rendezvénysorozatról megjelent egy Pesti Est különszám is, tessék lapozgatni:A programokra pedig gyertek el, jó lesz!

4 megjegyzés:

 1. Azt hiszem egy-két embernek jót tenne az önkénteskedés, talán felnyitná a szemüket hogy vannak akiknek még náluk is rosszabb (sokkal).

  hajrá Chipmunk!

  VálaszTörlés
 2. Szia Muci!
  Köszi! Betettem ide a Pesti Est különszámot, de vmiért nem megy :-( Pedig lehet lapozgatni meg minden, tök menő lenne.

  VálaszTörlés
 3. megy a lapozgatás! :) menő! :)
  amúgy hogy működik az önkénteskedés? felkeres az ember egy szimpatikus szervezetet és jelentkezik munkára?
  itthon még tényleg nincs túl nagy hagyománya..

  VálaszTörlés
 4. Szia Julie! Az Önkéntes Központ Alapítványnak vannak kutatásai, ami szerint a társadalom 40%-a már önkénteskedett valamilyen formában. Szerintem még sokan mindig a régi kommunista szombatokhoz vagy a társadalmi munkához hasonlítják az önkéntességet, ami azért messze nem ugyanaz volt, mint most. Gyerekcipőben van, de mindenképpen fejlődőképes terület és rengeteg lehetőség van. Ha érdekelnek önkéntes lehetőségek, akkor látogass el a www.onkentes.hu oldalra, ez az ÖKA honlapja, ott találhatsz fogadó szervezeteket. Illetve van egy másik oldal is, az adomazidom.hu, ami még lehet, hogy nem működik, de hamarosan elindul, ahol szintén lesznek lehetőségek, szellemi munkára is! Üdv: Évi

  VálaszTörlés