2011. január 14., péntek

17

17.

Azaz tizenhét.

Nem, nem, sajnos ez nem az éveim száma, hanem azoké az orvosi vizsgálatoké, ahol a terhességem felfedezése óta meg kellett jelennem. Kórházak, rendelők, tanácsadó helyiségek.

Ahhoz képest, hogy szinte egyáltalán nem szoktam orvoshoz járni, elég magas és nehezen emészthető szám.

1. Terhesség megállapítása - nőgyógyászati rendelő (privát). Itt kapjuk az első ultrahangot, ahol kisfiúnk létezése egy apró pötty formájában ölt testet.

2. Laborvizsgálat - teljes vérkép és TSH hormonok, mivel van a pajzsmirigyemben egy pár göböcske, amik potenciálisan okozhatnak gondot terhesség idején. A laborból, ami a Belvárosi és Lipótvárosi Egészségügyi Szolgálat (BLESZ) épületében van, 8 hetes kismama létemre elzavarnak, tekintettel arra, hogy nem vagyok ötödik kerületi lakos. Bizony. A laboros nő egyáltalán nem érez együtt és gyakorlatilag picit sem hatja meg, hogy gyakorlatilag bármikor képes lettem volna lehányni a pultot. Mellesleg az, hogy nem vagyok ötödik kerületi lakos, az előző nyolc évben minimális problémát sem jelentett. Becsületes TB fizető állampolgárként értetlenül állok a történtek előtt. Fuck Blesz Vezetőség. Ezt már régen akartam mondatni.
3. Endokrinológia - vagyis pajzsmirigy-vizsgálat. Blesz. Innen nem zavarnak el, pedig ugyanolyan beutalóm van, mint a laborba volt. 8 hetes terhes vagyok. Az endokrinológus főorvos közli, hogy a pajzsmirigy okozhat gondot - nem kedves, mert nem vittem korábbi leleteket, amiket hat költözés után már nem találtam meg. Ha nagyon megugrik a nemtudommilyen hormon, akkor elvetélhetek az első trimeszterben. Persze van rá gyógyszer, de menjek el a laborba és majd ha látjuk a hormonszinteket, akkor beszélünk róla. Kapok időpontot 6 héttel későbbi időpontra. Vajon, ha menetközben elvetéltem volna, akkor elnézést kért volna, hogy cseppet sem sürgette az újabb kontrollvizsgálatot, hogy esetleg időben megkapjak minden gyógyszert, ha baj van?
4. Pajzsmirigy ultrahang - semmi különös.

5. Laborvizsgálat Part II. -
BLESZ, visszamegyek az endokrinológia beutalójával és arra gondolok, hogy basszátok meg, azért is leveszitek a véremet.

6. 9-10 hetes nőgyógyászati vizsgálat - Barnabás (akkor még nem tudjuk, hogy Barnabás) egy alienszerű valamire emlékeztet, tisztán kivehető fejkóval, kezecskékkel és lábkezdeményekkel. Akkoriban még nem nőtt ki a lába teljes egészében. Viszont roppant aktív kisgyerek, az már most látszik rajta.

7. Védőnő - először. A jogi szabályozás értelmében a védőnő nem választható, a területileg illetékesnél kell bejelentkezni. Nekünk egy kőbányai védőnő jutott, aki alapjában véve jószívű, ellenben a rendelő/tanácsadó helyiségben szó szerint megállt az idő 1972-ben. Ezt fényképekkel dokumentálni is tudom. A tanácsadás vizeletvizsgálatból, mérlegelésből (ruhástól, csizmástól együtt, ami szerintem eléggé csalásnak számít, mert a ruha is legalább 2-3 kg szokott lenni rajtam, és abszolút semmi szükség nincsen arra, hogy holmi felesleges dekákkal frusztráljuk az elhízástól amúgy is rettegő kismamát), vérnyomás- és pulzusmérésből, valamint szabad asszociációs gyakorlatból áll. Ez utóbbi annyit tesz, hogy a védőnő kedvesen mosolyog és ha van kérdésem, akkor azt válaszolja, hogy "Ahogy érzi kismama...". A védőnőt havonta egyszer kell látogatnom és már ő is volt nálunk. Illetve minden egyes látogatás alkalmával megjegyzi, hogyha erre jár, akkor felugrik...Váratlanul.

Mindenfelé bababarát fotók a falon a védőnőnél

8. 12 hetes nőgyógyászati kontroll - ez kötelező. Megmérjük Barnabást, aki halszerű alakzatban, laza testtartásban fejjel préselődik a méhembe. Vagy valamibe ott bent.

9. Endokrinológia - kontroll. 14 hetes terhes vagyok, majdnem 15. Menetközben azért Gergővel (háziorvos) már megállapítottuk, hogy a hormonok is rendben vannak. Ezt a főorvos is megerősíti. Én csak remélni merem, hogy mégegyszer nem hoz minket össze a sors.

10. Kombinált teszt - kórház, szülőszoba. Ez egy kromoszómavizsgálat, annak megállapítására, hogy a gyerkőcnek van-e valami kromoszóma-rendellenessége. Szerencsére nem volt. Mellesleg a vizsgálat nem került pénzükbe, mert valami cég támogatta. Jobb helyeken tizenötezerért vesztegetnek egy ilyet.

11. Háziorvos - Gergőnél szerencsére. EGK, vérnyomásmérés meg ilyesmik. Kapok influenza-elleni védőoltást is. Igen, igen, én védőoltás-párti vagyok, erről már volt szó korábban.

12. Fogászat - kötelező kontrollvizsgálat. Helyszín: Medconnexus Magánklinika, ahol mindenki nagyon kedves.

13. AFP-vizsgálat - ez első majdnem bekövetkezett ájulás. A vérvételt nem nagyon bírom és a nővérke nem találja a vénámat. Amihez nem kell műértőnek lenni, mert még én is eltalálnám. A vizsgálat szakmai körökben is vitatott. Az eredményt olyan sok tényező befolyásolja, hogy azok említésre sem méltóak. A mi országunk némileg konzervatív ebben a tekintetben és az AFP még mindig a kötelező vizsgálatok között szerepel. Ha egy tanácsot adhatok egy ide tévedő potenciális kismamának, soha semmilyen AFP-vel kapcsolatos dolognak ne olvasson utána.

14. 18 hetes genetikai ultrahang - Barnabás kegyesen megmutatja a fütykösét. Az ultrahang szerint egy héttel már idősebbek vagyunk, mint a számolt idő és ez alapján április 29. körül lesz a nagy esemény.

Ez tegnap készült. Kisfiam, ígérem, ez az első és utolsó kép, amit a szerszámodról közzé teszek.

15. Nőgyógyászati vizsgálat - 25 hetes ultrahang. Barnabás becsült súlya 650 gramm. Nagyfiú. Alig lehet megvizsgálni, annyira mozog. Szerintem nem szereti, ha kívülről ezzel az ultrahangos kütyüvel birizgáljuk.
16. Kötelező cukorterheléses vizsgálat - kórház, szülészet. 2 vérvétel is történik. Nagyon kedves mindenki, ellenben a 75 gramm 2 dl vízben feloldott szőlőcukorhoz szinte semmi gusztusom nincs. Nagy küzdés árán nem hányom ki és szerencsére cukorbeteg sem vagyok.
17. 4D ultrahang - helyszín Medconnexus magánklinika. Mindenki nagyon kedves. Ez nem kötelező, de nagyon alaposan megnézzük Barnabás testrészeit, megszámoljuk az ujjait és felfedezzük, hogy éppen a köldökzsinórt szopogatja. Újabb bizonyosságot szerzünk afelől, hogy Barnabás nem bírja az ultrahang-vizsgálatot. Nem is csesztetjük ezzel többet, már csak az van hátra, ami kötelező. Mellesleg a súlya 682 gramm, egy hét alatt 30 grammot hízott.

(Most nincs időm újraolvasni, mert jött egy vendég, de majd utólag javítom a hibákat - csak az újévi fogadalom kedvéért...)

3 megjegyzés:

 1. Jujj, lehet hogy aznap fog megszuletni amikor az angol herceg es tronorokos megnosul?! WOW! :D

  VálaszTörlés
 2. A nagy sietségben lemaradt a vége. Szóval azt akartam kérdezni, hogy vajon más országokban hogy megy ez. Kíváncsi lennék, ha van infótok lszi osszátok meg velem.

  Muci, akkor lehet, hogy lemaradok az élő közvetítésről??????? :-D

  VálaszTörlés
 3. Az én unokatesóm Ausztráliában volt terhes és ott is szült.
  Ha jól emlékszem összesen 2 ultrahang vizsgálat volt meg asszem kb. ugyanennyi vérvizsgálat oszt slussz....
  De majd utánakérdezek!!!

  Ja és az a kép naggyon durva!!!!
  Miért nincs késztetése a kedves védőnéniknek, hogy valami szebbet tegyenek ki???

  VálaszTörlés