2010. július 19., hétfő

Jegyzetek Samről

Az igazat megvallva ez a Kezdő Írók Könyve bonyolultabb, mint gondoltam. Legalábbis nagyon alaposan és strukturáltan kíván felkészíteni az írással kapcsolatos mesterségbeli alapfogásokra és néhol nehéz követni. No nem gondolom, hogy az én értelmi képességeimmel lenne gond, inkább túl sok információ jön egyszerre és nehéz őket rendszerbe foglalnom. A fejemben. Meg azon is gondolkozom, hogy Tolsztoj vagy F. Scott Fitzgerald vajon tényleg ennyit pöcsölt-e Anna Karenina vagy Gatsby jellemvonásainak kidolgozásával és finomhangolásával, mint amennyit ez a könyv "előír". Vagy csak úgy jött nekik.

Türelmes vagyok, nem is panaszkodásnak szánom ezt, csak úgy mondom. Egyébiránt ami Tolsztojt illeti, ő azért négy-öt évet eltöltött mire ez a kilencszáz oldal (egy 1958-as kiadásom van az Európa Kiadó gondozásában) olyan lett, amilyen. És gondolom, hogy mégiscsak sokat elmélkedhetett, mivel Levin kb. 50 oldalon keresztül kaszálja a füvet az orosz parasztokkal és mindeközben azon elmélkedik, hogy az orosz valóság mennyire meghaladta a zemsztvo intézményét. Pedig ő látszólag csak egy mellékszereplő.

(A félreértések elkerülése végett fontosnak tartom leszögezni - mint mindig - hogy még csak véletlenül sem hasonlítom magamat sem Tolsztojhoz, sem más világirodalmi klasszikushoz, pusztán az elmélkedés kedvéért mentem bele a fenti fejtegetésbe.)

A karaktereimet meglehetősen tudatosan illene felépítenem. Illene őket felruházni kisebb és nagyobb vágyakkal, jellemhibákkal, egymásnak ellentmondó karakter-jegyekkel, hogy minél összetettebbek legyenek. Ugyanakkor fontos, hogy rendelkezzenek a változás képességével. Fontos, hogy mit mondanak, hogyan mondják azt. Halkan vagy hangosan. Bajszuk alatt mormolva, már ha van nekik olyan vagy egy egész templomot betöltő orgánummal. Kedvesen vagy ingerülten. Fontosak a tetteik, a gondolataik, külsejük és még a nevük is.

Lehet, hogy ennek értelmében már rögtön az elején hibáztam, hiszen Sam-et, mint karaktert az első feladat alapján magától értetődően adottnak tekintettem. Ennek következtében a neve nem nagyon bír semmilyen mögöttes tartalommal. És azóta is a fejemben van. Szinte egészen kedves lett már számomra. Nem is gondolkoztam és gondolkozom másban.

Lehet, hogy ezzel máris beleszorítottam magamat a dobozba?

Mindenesetre Sam az instrukcióknak megfelelően kapott alsóbbrendű vágyakat és szupervágyat is. Kapott meglehetősen furcsa tulajdonságokat és egymásnak ellentmondó jellemvonásokat is.

Jegyzetek Samről:
 • Sam az AÁK (Anonim Állatetetők Klubja) oszlopos látogatója, szinte már tagja, akikkel jó idő esetén kéthetente üléseznek a Margit szigeti nagy réten
 • Mindent elsöprően vágyakozik arra, hogy fókákat etessen, ám erről a vágyáról csak Erika tud
 • Szabadidejében Rousseau-t olvas
 • Néha azt tetteti, hogy süketnéma, mert nem szeret felesleges beszélgetésekbe bonyolódni
 • Mélyen elítéli a dohányzást és legtöbbször fennkölt stílusban hangoztatja annak káros hatásait az egészségre és a társadalomra. Erikával gyakorta cigarettáznak és Sam ilyenkor igazán azt érzi, hogy valami bűnt követ el, amitől kéjes jó érzés fogja el
 • Sam csak egyedül képes pisilni, amint mellé áll valaki a piszoárnál, a húgy útja menten elakad
Ezek csak jegyzetek egyelőre. Volt több is, de azokat felülírtam. Így utólag elolvasva nem is annyira izgalmas ám. És végül is úgy döntöttem, hogy a szupervágyat nem árulom el (még), mert attól Sam - így rögtön az elején - egy intellektuális sznobnak tűnne.

A karakterek kitalálása körüli feladatokban - mert lesz még egy pár ilyen - az a legszórakoztatóbb, hogy a könyv szerint javallott az életből meríteni inspirációt, így napok óta elképzelem vadidegen emberekről, hogy kifélék-mifélék lehetnek.

Mit esznek és isznak? Honnan jöttek? Mi lehet a munkájuk? Van-e devizahitelük? Hagyják-e megrohadni a hűtőben az ételt? Perverzek-e? Hokiznak-e a munkahelyi wc-ben? Vajon kire szavaztak a legutóbbi választásokon? Látták-e már a tengert? Mióta házasok? Miért vállaltak gyereket? Valóra váltják-e álmaikat? Vannak-e álmaik egyáltalán? Tudják-e ki az az Anna Karenina? Fent vannak-e a Facebook-on? Vajon elmentünk-e már egymás mellett korábban is? Bepisilnek-e a Balatonba?

Meg ilyenek.

Lehet, hogy én is perverz vagyok.
4 megjegyzés:

 1. Lehet...:))
  De tényleg,ezért irj blogot,'kis szinest',életképet Kapolcsról,bármiről a real life témában stb,mert úgy tünik erre van 'nagy' érzéked,és ne görcsölj (ha lehet) sokat az Anna Kareninán...:)

  VálaszTörlés
 2. Van aki hokizik nálatok a munkahelyi WC-ben?
  :))

  VálaszTörlés
 3. Igen, valszeg túl sokat foglalkoztat Anna Karenina :) de még mindig hátravan 500 oldal! Mindenesetre köszönöm a biztatást:)

  Arról meg gőzön sincs, hogy hokizik-e valaki a munkahelyi wc-ben és remélhetőleg sosem lesznek erről empirikus információim ;) De hát ki tudja, az emberek annyi félék és annyi mindent el tudok képzelni ;)))

  VálaszTörlés
 4. Egyetertek veled - kizartnak tartom hogy az igazi nagy muvek (novellak/regenyek/versek) honapokat koveto kutatasi munkalatok utan vetodtek papirra. Az ilyet szerintem az mondja aki probalkozik az irassal es tokeletesre szeretne.

  Nekem semmi bajom nincs egy Sam nevu karakterrel, legalabb meg tudom jegyezni a nevet.

  A Balatonba (es barmilyen uszomedencebe) az ember elete soran legalabb egyszer belepisil.

  Figyelgessed csak az igazi embereket, azokbol lesznek az igazi karakterek! HAJRA!

  VálaszTörlés