2008. január 8., kedd

A takonyról

Nagyon dühítő, h 21.15-kor végzek az irodában (ami amúgy nagyon jó volt, mármint a mai nap és a munka) és haza kell vezetnem tejködben úgy, hogy közben simán tele a gatyám, mert semmit nem látni az M nulláson és ott amúgy is mindig félek, és teperek, mint egy őrült, pillanatok alatt megfürdök, hajat mosok, lemondok a hajszárításról, lekezelem a ráncaimat hiper-szuper sebességgel az új szemránckrémemmel, sőt még az antibiotikumomat sem felejtem el bevenni és nincs Grace Klinika. Pedig ez legalább egy biztos pont volt a keddekben.

És ez a nap az ilyen hosszú körmondatok napja...

De kedves olvasók, örömmel jelentem be, ma ismeretterjesztő rovatomat olvashatják. Mert megszületett a válasz. A válaszok válasza. Minden idők legjobbika, ami alapján az orvosi Pulitzer díjat Dr. Gergőnek megszavazom és akit egyúttal felkérek arra, hogy legyen blogom orvos-konzultáns tanácsadója, aki majd eláraszt minket a maihoz hasonló igen tanulságos és érdekes tudnivalókkal.

Ismét egy hosszú körmondat. Mondom én, h ez a kedd ilyen....

És most őszintén, kendőzetlenül és nyíltan a takonyról....

„A takony – hivatalosabb nevén orrváladék – az orrnyálkahártya mirigyei által termelt folyadék. Hígabb és sűrűbb (nyálkásabb) fázisból áll, és beborítja az orrüreg és orrmelléküregek falát. Az orrváladék funkciója a beáramló levegő nedvesítése, mielõőt az folytatná útját a tüdõ felé, valamint az, hogy a levegőbõl kiszûrje és megkösse a szennyezõdéseket, virágport, stb. Az orrváladék a benne megragadt szennyezõdés körül megszilárdul. Az orrváladék eredetileg színtelen, azonban a szennyezõdések valamint az orrüregben (is) megtalálható baktériumok megszínezhetik. A Staphylococcus aureus például sárga, a Pseudomonas aeruginosa zöldes színt kölcsönöz mindenféle testnedvnek, amellyel keveredik. Meglepõ adat (és talán jobb nem belegondolni), hogy buzgó mirigyeink naponta mintegy egy liternyi orrváladékot termelnek. Ennek nagy része az orrüreg hátsó nyílásán keresztül lecsurog a garatba, mi pedig lenyeljük, anélkül, hogy tudnánk róla.” (from NatGeo - a tanácsadó megjegyzése)

Na, a normál funkciót már tudjuk! J Szóval ez egyfajta védekező mechanizmus (ápol és eltakar, szó szerint). Melegít, nedvesít, véd! A naponta termelt mennyiség nagy része elpárolog, vagy lenyeljük (szipogás nélkül is).

De ha jön egy jó kis vírus, akkor az a cytolyticus (sejteket elfolyósító) hatása révén egyrészt kinyírja a hámsejteket, másrészt egy gyulladásos folyamatot indít be, melynek révén a nyálkahártya habossejtjei (ezek termelik a nyákot) turbófokozatba kapcsolnak, és azt hiszik, hogy õk majd kimossák a betolakodókat! Ez egy egyszerû rhinovírus (pl. náthát okoz) általában be is jön, persze kell hozzá az immunrendszer többi katonája is (vírusok ellen leginkább a T-lymphocyták (fehérvérsejt), de a tartós védekezésben fontosak a testidegen anyagokat feldolgozó, ill. ellenanyagokat termelõ B-lymphocyták (fehérvérsejt), és az NK (fehérvérsejt) sejtek is. Ez utóbbi a legtutibb Natural Killer sejt – „Natural born killers” J ) A fertõzések során a

Vannak azonban bakteriális fertõzések is. Ez lehet primer fertõzés, de akár egy nem gyógyult vírusfertõzést is követhet. A többi immunsejt mellett ekkor jönnek a leukocyták (szintén a fehérvérsejtek bandájának tagja), ezek pyocyanint termelnek, ez zöldre színezi a váladékot. Vannak azonban olyan bacik, amik maguk is termelnek színanyagot, pl. a fent említett St. aureus aranysárgát, Ps. aeruginosa zöldet.

Van olyan eset is, amikor nem csak az orrnyálkahártya fertõzõdik meg, hanem az orrmelléküregek nyálkahártyája is. Ekkor bõséges, bûzös, elhúzódó váladékozás jelentkezhet. Itt jegyezném meg, hogy az orrmelléküregek (homloküreg, arcüreg) gyulladás nem feltétlenül jár lázzal. Elzáródás, szuvas fog okozta tályog is fenntarthat krónikus melléküreg gyulladást, és váladékozást.

S ha már fertõzések, akkor érdemes megemlíteni a Klebsiella ozaenae-t, ami szintén krónikus fertõzést tart fenn, de olyan mértékû szöveti destrukciót tud okozni, ami az orrsövény perforációjával jár. A tartós, bûzös váladékozás itt is garantált. Szóval brutális kis lény. J

Allergia! Az orrváladékozás egyre gyakoribb, nem fertõzéses eredetû oka, a rhinitis allergica alias, szénanátha! Az ember fia valamilyen, a környezetében megtalálható allergénnel szemben szenzitizálódik/érzékennyé válik az adott antigénre/allergénre, ez úgy történik, hogy az adott allergénnel való elsõ találkozáskor, lehet, hogy semmilyen tünet nem alakul ki, de a szervezetünkben, méghozzá az immunrendszerünkben maradandó, mondhatni életre szóló változások mennek végbe. Amikor bejut a szervezetbe az allergén (erre lesz az emberke allergiás), akkor az un. B-lymphocytak (fehérvérsejt) bekebelezik, feldolgozzák (gyakorlatilag lefordítják a többi immunsejt számára is érthetõ formára), majd a darabkákat kiteszik a sejtfelszínükre (megmutatják a többieknek, hogy figyu, erre kell figyelni). Ezt látva a többi sejt elkezd IgE típusú ellenanyagot/antitestet/antibody-t termelni, ami lekötõdik számos, eddig még nem említett sejt felszínére, õk a hízósejtek (nem a fenekünkön található), ill. a basophil granulocyták. Ezek a sejtek tele vannak különbözõ speciális mediátorokkal (mondjuk gyulladás keltõ anyagoknak - de ezzel nem lehet „anyagozni” J), amelyek sejtbõl történõ kiszabadulása esetén a környezetükben értágulatot, az érfal fokozott áteresztõképességét és fokozott nyákelválasztást indukálnak. Na, szóval, ha nincs olyan szerencséje a mukinak (s többnyire nincs), akkor másodjára is szembejön az adott allergén és ekkor már egy jól felkészült, de sajnos kóros immunrendszerrel találja magát szemben, ugyanis ezt a találkozást az immunrendszer túlreagálja (az immunrendszer nemét tekintve tehát NÕ J). Az allergén lekötõdik a hízósejtek és basophil sejtek felszínén levõ IgE ellenanyagokhoz, és beindítja gyulladásos mediátorok (gyulladásos reakciókért felelõs anyagok) felszabadulását. Elszabadul a pokol. Az orrnyálkahártya hajszálerei kitágulnak, faluk áteresztõvé válik, a nyáktermelés fokozódik, azaz a nyálkahártya megduzzad, vérbõvé válik, vizes orrfolyás jelentkezik. Szarügy ha ezt még könnyezés és szemviszketés, tüsszögés is kíséri, mert akkor teljes pompájában ragyog a szénanátha.

(Amúgy kisebb változtatásokkal, de hasonlóan zajlik az allergiás bõrreakció, sõt a nem egyszer halálos anaphylaxiás reakció is.)

Az orrunkból azonban folyhat más is J. Ha a koponya az agyalapon sérül, daganat vagy gyulladás destruálja akkor akár liquor/”agyvíz” is szivároghat.

Az orrnyálkahártyából kiinduló jó- és rosszindulatú daganatok is okozhatnak fokozott váladékozást. A teljesen banális, benignus/jóindulatú polypok (nyálkahártya túlnövekedés, kis kocsányon csüngve), az állandó irritáció miatt, váladékozást, orrdugulást, vérzést okozhat. Vannak olyan daganatok, amelyek szövettani tulajdonságaiknál fogva vezetnek túlzott nyáktermeléshez.

Az orrváladékozásnak vannak olyan egyszerû, banális okai is, mint a szeles, huzatos (klíma) helyen tartózkodás. Túlzottan szennyezett levegõ is fokozott nyáktermelést indukál. A szervezetünk általában okosabb, mint mi, figyel és cselekszik, védekezik.

Szintén az orrüreg felé vezetõdik el a fölösleges könny is. A szemzugokban helyezkednek el a könnycsatornák felsõ nyílásai, amelyek minden pillacsapáskor megnyílnak, s merítenek a könnytócsákból, s azt az orrüreg felé vezetik el. Ezért jelentkezik síráskor vizes orrfolyás, az orrunkon is sírunk J. Ami síráskor folyik az orrunkból az nem takony, hanem könny.

Ami biztosan nem folyik az orrunkból: régen azt hitték, hogy az agyfüggelékmirigy/hypophysis/glandula pituitaria megszűri a gondolatainkat, és a selejteseket az orrüreg felsõ, hátsó régiójába szivárogtatja, vagyis az orrváladékozás tisztítja az agyat J. A teóriát késõbb, érthetõ okokból, el kellett, hogy vessék.

Maradunk tisztelettel,

Brenda feat. Dr. Gergő, a blogdoktor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése