2009. augusztus 2., vasárnap

When in Rome do as the Romans do

A férj szemszögéből

Vendégszerző: Atti

When in Rome do as the Romans do - for four years.

Esetünkben a Róma helyettesíthető Milánóval, de helyesen Solbiate Olonaval (súgó: http://en.wikipedia.org/wiki/Solbiate_Olona). Ez egy hatalmas mintegy 4,9 km 2 területű és 5667 fő lélekszámú település, mely rendelkezik egy gyorsreagálású NATO alakulattal. Hát innen az ismeretség. 2008 szeptemberében beadtam pályázatomat két nemzeti (nem NATO) beosztásra szintén Olaszországba, de a sors, az Isten, a vonzás törvénye, és persze elöljáróim/főnökeim úgy döntöttek, hogy megkínálnak egy igazi NATO beosztással, aminek egy katona életében kb. annyira lehet ellenállni, mint egy autó-fan esetében egy Ferrari tesztvezetésnek. Szerencsére a 4 év hosszabb, mint egy tesztvezetés.

Természetesen ahogy az kis hazánkban, és ezen belül a honvédségnél ez már lenni szokott az első örömkönnyek után jöttek a bonyodalmak. Vegyük hát sorba. A váltótársam kinek helyét hamarosan elfoglalom jelenleg Kabulban teljesít szolgálatot, így a szokásos nyári (júliusi) váltás helyett csak szeptemberben, vagy októberben utazunk, sebaj. Gyerek se kezdi időben az iskolát, és hát apa is a megszokottól később csöppen bele a jóba. Ez az időpont körüli anomália annyira súlyosra sikerült, hogy jelenleg rendelkezem 5 darab rossz - felső vezető által aláírt – hivatalos kiküldetési paranccsal, és a napokban készül a hatodik. Természetesen ez vonz magával egy csomó dolgot, úgymint a családi pótlék lemondás, a Kedvesem nyugdíj, és EÜ biztosításának ügyintézése, és hát felkészülés a távozásra, és nem a búcsúra.

Szerencsére nem kell búcsúzni senkitől aki számít sem a barátainktól, sem a családunktól. A barátaink, a de inkább most a saját barátaimról írnék –akik nincsenek túl sokan, de igaziak – megígérték, hogy folyamatosan látogatni fognak, amit el is hiszek, és be is vasalok. Nekik a látogatás azért lesz jó, mert nyáron ott a tenger, télen meg itt vannak Európa legjobb sípályái, a köztes időben meg majd elfröccsözgetünk.

A család az már keményebb dió, idős szülők az egyik (Gubi) oldalon, akik nagyon felvilágosultak (skype, net, vállalkozás közel 70 évesen), és full para a másik oldalon „nem ülök repülőre” „messze van” stb. Persze szerintem az én oldalam lesz a végén a keményebb dió, de egy dióval még a papagájunk az Oszi is elbánt, nem hogy mi.

És hogy ki is az a mi, mert hát ez a legfontosabb. Zsuzsika, Eszti és jómagam. Ez az a kis csapat aki most belevág szerintem élete legnagyobb kalandjába. OLASZORSZÁG! Eszti, akit még most vettem a kezembe sírósan, félig véresen röpke 12 órás küzdés után, és az én kezemben nyugodott meg először, ugyanis anyát még varrták össze, most a dígók közé egy falusi iskolába fog járni, és felvenni az igazi olasz kis kamaszok fura szokásait. Ráadásul a torna is folytatódik számára természetesen ez is olaszul, olasz temperamentummal. Na ez egy kicsit para, egy magyar „Boborján” olasz kamaszkori problémákkal, ez a kemény.

És hát életem legjobb BARÁTJA szerencsére utazik velem, velünk. Ő a Társam, a Szerelmem, a volt Menyasszonyom, a Feleségem, a Nyanyusom, egyszóval az életem. Azt hiszem neki lesz a legkeményebb. Ő nem fog munkába járni, legalábbis az elején, nem fog suliba járni (mint a gyerkőc), nem lesznek ott a barátai csak mi a kis családja, akik 1 másodperc alatt ki tudják hozni a sodrából, de mi ezért szeretjük, és hát ez a temperamentum az ottani szomszédoknak sem fog feltűni. Természetesen tudom, hogy az eleje kb az első 3-4 hónap után Ő fog minket gatyába rázni, Ő teremti meg nekünk az új otthont, Ő ad nekünk erőt, Ő szervezi meg az igényes szabadidőnket (kirándulás, shopping), baráti látogatásokat, családi találkozókat, és ezt mind önzetlenül csak értünk. Előre is köszi Nyanyus!

Végül csak annyit szeretnék mondani, hogy egy zabszem sem férne be oda, de gondolom ez mindenkinél így természetes aki négy évre itt hagyja hazáját, családját, barátait, eddigi átlagos, de boldog kis életét.

De hát ahogy tanult volt kollegám, barát(nőm) mondaná:

TAKE IT EASY LEMON SQUEEZY!

1 megjegyzés: