2009. július 3., péntek

Írni vagy nem írni - ez itt a kérdés

Imádom a blogokat és általában a 21. század digitális forradalmának web 2.0-es vívmányait. A lehetőségek széles tárházát kínálják megnyilvánulásra, hozzászólásra, vélemények nyilvánítására, eszmecserére, kérdések feltevésére, válaszok megfogalmazására, közösségépítésre, kapcsolatteremtésre, kapcsolatápolásra, tapasztalatcserére, önnön magunk kifejezésére a virtuális világban.

Ha filozófiai/politikai tartalommal is szeretném mindezt megtölteni, akkor azt mondanám, hogy a web 2.0 által kínált csatornák és eszközök a demokratikus szabadságjogok gyakorlásának digitális nyúlványai – elég csak a szólásszabadságra vagy a vélemenynyilvánítás szabadságára gondolni.

Magam is blogger vagyok évek óta, változatos és hullámzó írási hajlandósággal.

web 2.0 vs valós (mikroközösségek)

Jelenünk és jövőnk-e az, hogy egy ilyen web 2.0-es virtuális valóság részeseivé, tagjaivá, felhasználóivá válunk és/vagy fennmaradnak-e a lényegi tartalommal a szó klasszikus értelmében álló, valós, tapintható emberekből álló mikroközösségek?

Bloggerként és web 2.0 rajongóként is lelkes híve, tagja, támogatója, szervezője vagyok a mikroközösségeknek - karácsonyi vacsorákat, kertipartikat, szülinapi zsúrokat szervezek kicsi urbán családommal, amelynek tagjait is arra biztatom nap, mint nap, hogy szervezzenek és legyenek részesei az ilyen kézzel tapinható eseményeknek. Osszák meg élményeiket, érzéseiket, hangjukat az éppen jelenlévőkkel.

Apropó

Amerikában júliusban kezdetét vette a nemzeti blogoló hónap – ez eléggé szabadfordítás, de a lényege az, hogy mindenkit arra buzdít az oldal, hogy egy hónapon keresztül mindennap írjon a blogjába egy bejegyzést. Hajrá.

Támogatva a kezdeményezést és megragadva a lehetőséget azt találtam ki, hogy élményként minden dedikált rendszeres olvasómnak, minden kommentelőnek, minden barátomnak és minden olyan rendszeres olvasónak, aki egyenlőre az anonimitás leple alatt rejtőzik, alkalmat teremtek arra, hogy eme oldalon megossza gondolatait, mondandóját e blog írójával, olvasóival és a nagy virtuális plénummal.

A téma szabadon választott. Karakterszám akármennyi. Vizuális, audio tartalom kiegészítésként ajánlott, de nem kötelező.

Írjatok és köz(kinccs)é teszem.

És akkor legyünk itt egy (virtuális) mikroközösség.

És ezt most tök komolyan gondolom.

5 megjegyzés:

 1. Ok, vettem a feladatot, jelentkezem, ha megvagyok. Köszi a lehetőséget.

  VálaszTörlés
 2. Ok, vettem a feladatot, ha kész jelentkezem. Köszi a lehetőséget.

  VálaszTörlés
 3. Szia 838!

  Újabb rajongóval gazdagodtál:)
  Tetszenek a bejegyzéseid, ha időm engedi olvasni fogom :)
  A hortobágyi eredményedhez gratulálok. Érdekes időjárási viszonyok közepette futottunk :)...és álltunk sorba chip-leadáskor.
  Az írással idáig hadilábon álltam, de ki tudja...
  Ha valami kifolyik ujjaim közül, hát esküszöm átküldöm.
  Üdv: 577

  VálaszTörlés
 4. Üdv a fedélzeten 577! Évek óta te vagy az első idegen, aki bármit is megjegyez az általam jegyzett blogokoban. Ez mindenképpen megérdemel egy hurrát. Az írási hajlandóság pedig mégegyet :-) ps. a futás meg jó volt!

  VálaszTörlés
 5. Sohasem tudhatjuk, mi adja meg a végső lökést. Nekem a Te felhívásod hírül vétele volt az, amely rávett, hogy annyi (ön)ígérgetés (szakértés, másoknak ajánlás, tanítás :)) után magam is lépjek. http://szabadgyakorlat.blogspot.com/

  VálaszTörlés