2009. május 29., péntek

Zuzmók és egyebek

Több téma is íródik a fejemben már egy ideje. Tervezem befejezni a be nem fejezetett nagyon hosszú bejegyzést, ami azt boncolgatja – és boncolgatta hosszasan mielőtt a virtuális tér martalékává vált - hogy vajon kobakka miért volt viccesebb, izgalmasabb és szórakoztatóbb, mint chipmunk-19. És tovább küzdve a saját magam által teremtett démonokkal arra az egyetemes kérdésre is keresem a saját válaszaimat, hogy vajon mitől lesz egy nő nő. Csernus Imre után szabadon.

Ma azonban munkámnak köszönhetően két nagyon izgalmas témával is találkoztam és mindkét dolog érdemes arra, hogy szélesebb tömegek érdeklődésének legalább perifériájára kerüljön, mert úgy vélem, mindkét téma talán méltatlanul kap kevés figyelmet.szép zuzmó

Az én munkám nagyon izgalmas. Ezért is szeretem azt csinálni, amit csinálok. Mindenféle hasznos és érdekes dologgal foglalkozom, írogatok, olvasgatok, szervezgetek ezt-azt. A minap még egy vidéki kis televízióban is szerepeltem. Több-kevesebb sikerrel, mert akaratom ellenére az általam oly sokáig szervezett program viszonylag halvány relációba került a kommunizmussal. Vagyis az üzenet nem úgy talált célba, ahogy szerettem volna.

Mostanság éppen egy izgalmas termékbevezetéssel foglalkozom marketinges munkatársakkal karöltve. Gondoltam izgalmas dolog lenne kérni a termékhez valamiféle izgalmas szakértői ajánlást. Bolyongva ismeretlen tájakon a virtuális világban, egyszer csak a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének honlapján találtam magam. Itt olyan információkkal találkozhatunk, amelyeket egyébként magunktól sosem keresnénk.

Tudjuk-e például, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy lichenológia?

A lichenológia a zuzmók tudománya. Vannak fiatalok, akik ma zuzmókutatással foglalkoznak Magyarországon. Mi több. Workshop-ot is szerveznek nekik.

Fiatal zuzmókutatók számára. A honlapon egyébként vannak fotók – érdemes megnézni, hogy hogy néz ki egy fiatal zuzmókutató.

Canicross

A mai nap második nagy felfedezése egy új sportág volt. Ma ugyanis már külön sportág az, ha valaki egy kötelet a derekára köt futás vagy bringázás közben, amely kötél másik végén az ember kutyája fut. Canicrossnak nevezik - "A szabályok egyszerűek: a kutyának kell elől futni (legalább a pálya 95%-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni, amely egyik végén a gazda övén a másik végén pedig a kutya hámján csatlakozik. A sebességet a gazda határozza meg – az ő futóteljesítményénél gyorsabban nem tud a páros futni. A kanyarokat a balra - vagy jobbra, parancsszavakra kell az ebnek teljesíteni (néha, főleg az elején nem árt a póráz kis kézzel való segítése). A kutyával való ilyetén futás mind a gazdának, mind a kutyának öröm." Info: www.canicross.hu
asd
A canicrossnak vannak hívei, támogatói, éllovasai és világszerte versenyeket is szerveznek. Éljenek a futók és kutyáik.
asd
Legyen szó lichenológiáról vagy canicrossról, úgy gondolom mindkét téma roppant hasznos és érdekes és különösen sok pénzt hozhat a Legyen Ön is milliomosban a 10 milliós kérdésnél. Természetesen csak abban az esetben lenne ez így, ha lenne még ilyen műsor.

Lábjegyzet:
A zuzmók legalább két, eltérő rendszertani besorolású - mikobionta és fotobionta - partnerből álló összetett, teleptestű, autotróf, poikilohidrikus élőlények.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése