2009. március 18., szerda

42(k)

Azontúl, hogy a 42 az élet értelmét firtató kérdésekre adható válaszok közül az egyik legfrappánsabb, egy méltóságteljes, tekintélyt parancsoló és mindenképpen alázatra kényszerítő távolság mértékegysége is. Kilométerben kifejezve. 42k.
as
2009 a maraton éve.
as
A gondolattal, miszerint ezt a távot egyszer magamévá kell tennem valamikor nagyon fiatalon kezdtem el foglalkozni. A 42k klasszikus. A szó szoros és hagyományos értelmében. Számomra valami megfoghatatlan dolgot képvisel egy olyan (poszt)modern világban, ahol egyre kevesebben vagyunk birtokában klasszikus értékeknek. Az érték talán nem is jó szó.

Túlmutat a futáson önmagán. A 42-nek már nem csak azért vágunk neki, mert szeretünk futni. (Nyilván a futás szeretete, mint olyan elengedhetetlen eleme a történetnek). Ahhoz azonban, hogy ennek egy szimpla, kétlábú, földi halandó nekiveselkedjen, sokkal több kell. Hosszú heteken, hónapokon keresztül.
sd
Kell egy nagy rakás akaraterő. Akarat is. Erő is. Különösen akkor, amikor kedv nincs.
as
Tudni kell felülemelkedni kisagyunk pillanatnyi és gyarló impulzusain, amelyek lomhán arra késztetnének, hogy forduljunk nyugodtan a másik oldalunkra a kanapén a Jóban Rosszban előtt. (A sorozatnézés tetszőlegesen behelyettesíthető bármilyen más haszontalan és cél nélküli tevékenységgel, amely célunktól kíván eltántorítani. A hasonlatra a vizualitás erősítése végett volt szükségem. )
sd
Kell kitartás. Jó sok és masszív. Különösen akkor, amikor kint hideg van, sötét és már megint nem akar jönni senki futni velünk. Velem.
as
Kell alázat. Mert amikor már azt hinnénk, hogy vagányok vagyunk és simán megy a 4 kör a szigeten, akár térdünk/csípőnk/vádlink/achillesünk/és egyéb, a mozgásnak és terhelésnek rendszeresen kitett testrészünk jelezni fog és földre kényszerít szúró/tompa/hasító ingerekkel, amelyek idegpályáinkon egészen az agyvelőnkig hatolnak.asd

Tudni kell lemondani dolgokról - még ha fáj is. No smoking. Bármennyire is impulzív, amikor a tévében rápippant valaki egy cigarettára és száll körülötte a halványszürke füstfelhő. Ilyen közönséges hívságokra nincs lehetőség. Mert megbosszulja magát.ad

Kell stratégia. Ezt könnyű adaptálni a hétköznapokra, ha az ember egy nagy multinál dolgozik, ahol a nap 12 órájában ezzel tömik a fejét. A cél és a timing - nem multinál dolgozó, hagyományos közigazgatási szemlélteteken szocializálódott olvasóim kedvéért időzítés - adott. Tudom, hogy mi a kiindulópont, hogy honnan-hova és legfőképpen hogyan szeretnék eljutni. Tudom, hogy mindehhez milyen képességekkel rendelkezem és melyek a fejlesztendő területeim. És persze tudom, hogy mindehhez milyen humán és anyagi erőforrásokat kell mozgósítanom. (Ghrrr...)
asd
Kellenek a támogatók. Olyan emberek, akik mindezt elviselik. Megértik. Támogatnak. Akik nem lebeszélni akarnak egy edzésről csak azért, hogy diszkóba menjünk, hanem alkalomadtán velem futnak.as

És mindig kell, hogy lebegjen előttünk a cél. Esőben. Hóban. Sötétben. Világosban. Télen. Nyáron. Hidegben. Melegben. Aszfalton. Hegyen. Kisvárosban. Nagyvárosban.
as
Holnap hivatalosan is megkezdődik a futószezon, amelynek fagyos nyitányán én is ott leszek Siófokon. Négy nap a Balaton körül futócipőben. 194km. 4 ember. Számtalan település az északi és a déli parton.sd

Csak remélni merem, hogy a sok téli futás nem volt hiábavaló és az elmúlt napokban rakoncátlankodó térdszalagjaim is kitartanak velem.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése