2009. február 1., vasárnap

Futócipőben

Fura, hogy egy sokat nem mondó, jellemtelen, alulhangolt februári vasárnap délelőttöt mennyire szokatlanná lehet tenni egy laza nyolc kilométerrel a Margitszigeten.

Merthogy futás van megint. És a futás bizony küzdelem. Küzdelem az idővel. Küzdelem magunkkal. Küzdelem a türelemmel. Küzdelem minden ki nem mondott gondolatunkkal, amelyek egy nagyobb holtpont tájékán még csak véletlenül sem hagynak nyugodni. És küzdelem a természet erőivel - legyen az eső, szél, napsütés, hóesés vagy maga a sötétség a sziget pesti oldalán a kivilágítatlan futópálya szélén. Nem is tudom mikor kell nagyobb lelki erő nekiveselkedni - egy augusztusi estén, amikor este 9-kor is legfeljebb 33 fokra hűl le a levelgő - vagy a téli ordas időkben, amikor már elindulsz akkor tudod, hogy visszafelé a Margit-hídon a gerincedig fog hatolni a hideg.

Hidegben azt hiszem sokkal nehezebb elindulni. A 3 fok (+/-3 függően attól, hogy a téli nap melyik időszakában indulunk el) bizony arra késztet, hogy tisztességesen felöltözzünk. Ilyenkor feleljtük el igazán a nemrég szűkös anyagi körülmények között vásárolt thermo futópulcsi körüli lelkiismeretfurdalást és veregetjük meg bölcsen vállunkat, hogy mégiscsak jó döntés volt. Macera az egész öltözés. Vastag zokni. Vastag nadrág. Egy vékony rövidujjú futófelső. Egy vékony hosszúujjú futófelső. Egy vastag hosszúujjú futófelső. Egy sapka, amiben hülyén nézünk ki, de legalább melegíti a fület. Egy pár kesztyű.

A hídon már futólépés, mert hideg van. Hosszas bemelegítés. Zene a fülben. Az elején még nehéz a láb, mintha valami furcsa betonszerkezet lenne beépítve a combomba és a vádlimba. Hiába a kesztyű, érzem, hogy lilák a körmeim. Fázik a fenekem. A levegőt nem is tudom hol rosszabb belélegezni - az orromon-e avagy a számon-e. Egyformán hideg.

Aztán megszokom. Zene a fülben. Észreveszem a Dunán egy-egy faágon lazuló és Csepel felé ereszkedő sirályokat. (Legalábbis messziről úgy néz ki, mint egy sirály). Az állatkertben a kerítésnél éppen álldogál egy őzgida, a páva pedig szétteríti színes tollait a bámészkodók kedvéért. Tegnap még egy vadkacsa is elrepült előttem karnyújtásnyira szemmagasságban.

Jönnek szembe vagy éppen elhagynak az ismerős arcok. A kemény mag, akikkel szinte biztosra vehetem, hogy találkozni fogok. Az öreg a fekete kesztyűben. Ő egyébként nyáron is így nyomja. A másik öreg, aki mindig a bal kezében tart egy hátizsákot. Sör van benne, egyszer láttam még nyáron. Az ismeretlen alacsony, göndör hajú lány, aki mindig ugyanabban a nadrágban fut. A bajszos hapsi, hosszú léptekkel.

Aztán jön az a bizonyos flow. A Gotan Project Diferente című alkotása úgy növeli az adrenalint, mintha szabályosan belőttem volna magamba fecskendővel. Már nem is érzem, hogy hideg van. Pedig iszonyatosan csípi az arcomat a szél és éles, szúró hószemcsék. A kapucnit is fel kell venni. Az orromból a takony folyik egyfolytában, a szememből a könny.

Mégis. Ilyenkor érzem csak igazán , hogy részese vagyok valami nálam sokkal hatalmasabb dolgoknak. Hogy egy picit élek. Hogy nem ülök az autóban a dugóban. Nem ülök az irodában és viselem el az aranykalitkában gubbasztó madárkák csiripelését. Nem ülök valami felejthető tévéfilm előtt a szobában. Nem állok sorban valami hülye szupermarketben. És még sorolhatnám itt az élet azon dolgait, amit jobbára teljesen felesleges, hozzáadott érték nélküli időtöltésnek tartok.

Hanem valami igazán jó dolgot csinálok valami igazán jó időben és valami igazi jó helyen.

És végre összeállítottam egy olyan tracklist-et, ami ma 8000 méternyi boldogságpillanatot okozott.

1. The Crystal Method: Starting Line

2. Faithless: Drifting Away

3. Madonna: What it feels like for a girl (Stephane Pompougnac remix)

4. Buddha Bar: El Fuego (Trote King remix)

5. Buddha Bar: Nocturne in Paris

6. Gotan Project: Diferente

7. High Voltage and Grinny Grandad: Pretty Penny Hob Nob

8. Faithless: Buddha Bar

9. Vampire Weekend: M79

10. Greenday: Jesus of Suburbia

11. Buddha Bar: Opium

6 megjegyzés:

 1. track 7 track 7 track 7 track 7 track 7 track 7 track 7 track 7 track 7 track 7 track 7 track 7

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm ezt a posztot. Ha már nem futhatok, legalább ezt olvasva egy kicsit beleéltem magam a nagyonis ismerős érzésbe.

  VálaszTörlés
 3. Már akartam kérdezni, hogy vajon Anrisnak van-e futós babakocsija? :-)

  VálaszTörlés
 4. Sajnos nincs. Talán nem is lesz, hanem majd anyu és apu felváltva futnak.

  VálaszTörlés
 5. ez igy utolag munka kozben olvasva is...tokjo!!! :) es kezd ismerosse vallni a helyzet! KOSZI!!!

  VálaszTörlés
 6. amugy vampire weekend, faithless nalam is benne van neha. :)

  VálaszTörlés